Home > Uncategorized > Fericet, 10 aprilie

Fericet, 10 aprilie

April 10th, 2014 Leave a comment Go to comments

Fericet

Fericet…un nume atat de frumos. Ai zice ca vine de la fericire, dar fericirea nu indeamna la revolta. Fericet vine de la ferigile care invadau lanurile taranilor, o adevarata pacoste, m-a lamurit astfel mai de mult domnul Dinu Mititeanu pe un forum de toponimie. Horea, capul rascoalei de la 1784 s-a nascut aici, intr-o casa aflata pe locul monumentului de la marginea drumului, disparuta intre timp. Primaria a construit putin mai sus o casuta care gazduiteste un mic muzeu, frumos gest de altfel, cu toate ca se putea da un pic mai mult memoriei acestui Hristos al Apusenilor. Cat despre monument, acesta sta sa cada, atentie edili, daca nu faceti ceva repejor o sa se prabuseasca in cativa ani.

Sa mergeti la Fericet, fratilor! Sa va asezati pe bancuta de langa monument alaturi de Nea Sivu, sa stati la umbra Frasinului lui Horea, si sa trageti in piept aerul tare. Nu trebuie sa faceti nimic altceva. Restul o sa vina de la sine, e o energie deosebita in Fericet, as zice ca e un loc magic, parca nicaieri nu ti se umplu narile cu un aer mai patruns de libertate ca aici. Poate ca nu intamplator le-a luat-o Horea inainte francezilor cu vreo cinci ani in materie de libertate, fraternitate si egalitate…chiar daca a fost numai pentru un moment.

Share it now!
Categories: Uncategorized Tags:
 1. Bogdan Andora
  April 16th, 2014 at 08:21 | #1

  Salutare om bun!
  Tare-s faine locurile pe unde-ai ajuns.. n-am ajuns in Fericet, da am cam haladuit pin zona… (bike /moto/picior). Ultimu bike in 2012: https://picasaweb.google.com/103679715742219121432/BikeApuseni1119August?authuser=0&feat=directlink
  Sa ajungi si in Poienile Calineasa..o sa-ti aduca aminte de crovuri si Isverna (bineinteles cu specific local)
  Hai noroc.. si poate ne mai intersectam si noi odata pe la munti, pin oras… ;)

 1. No trackbacks yet.