Home > Uncategorized > Busesti-Cheile Balutei, prin Podisul Mehedinti

Busesti-Cheile Balutei, prin Podisul Mehedinti

November 14th, 2009 Leave a comment Go to comments

Cum zice si colajul de mai sus, din weekendul cu pricina am de aratat doua lucruri:

1. Agonia si splendoarea bisericii din Busesti (1870)
2. Cheile Balutei si potentialul de escalada din zona

Saptamana trecuta am fost pana la Izverna, in primul rand sa vad cum imi merge “furgoneta” proaspat achizitionata, si in al doilea rand sa vad ce mai e pe acasa.
Printre altele l-am corupt pe Emilian sa mergem impreuna prin podis, si am ales Draghestiul, Busestiul si Baluta. Despre Biserica din Draghesti o sa scriu un articol separat, ca si despre cea din Busesti. Ce are legatura cu muntele din toata povestea asta sunt Cheile Balutei. Dar nu puteam sa trec totusi asa usor peste sfintii pictati despre Biserica din Busesti, pentru ca in primul rand cred ca ei mi-au scos Nissanul din rau, cand m-am ambitionat sa o tai prin padurile dintre Busesti si Baluta, in loc sa ascult de sfaturile localnicilor si o sau ca omul pe “drumu` al mare”.

Despre Biserica din Busesti, despre care o sa revin cu un articol separat, pot sa va spun ca am facut bine ca am fotografiat-o, pentru ca nu cred ca trece peste iarna asta. Cred ca din al treilea colaj se poate vedea ca isi traieste ultimele zile. Bine spunea unchiu-miu atunci cand bunicu a daramat vechea bucatarie din piatra , unde se gatea la vatra si ceaun spanzurat cu lant, pentru a face loc noii casute pe post de bucatarie nou nouta, septica, zugravita: “Fa, baiete, o fotografie. Macar in fotografie sa ramana asa cum a construit-o al batran” .  Nu i-am facut si pe urma mi-a parut rau. De data asta mi-am adus aminte de unchi-miu si am intrat cu aparatul in ruinele bisericii din Busesti sarind peste peretele pronaosului, dupa ce initial am fortat usa care nu s-a deschis, cu frica sa nu ma ia Al de Sus de profanator si sa surpe catapeteasma peste mine. Dupa o escalada in care am folosit stilul “pisica“, adica “nu forta nimic, ca sa nu se rupa totul in jurul tau“, ajung in naos. Raman inmarmurit, iradiat de splendoarea picturilor de aici. Am fotografiat totul. Nu cred ca cineva are cum sa mai salveze biserica din Busesti, aceasta comoara de spiritualitate romaneasca, pur olteneasca, mehedinteana, dupa cum spun si straiele ctitorilor, pictati in costumul popular Izvercean, caci Busestiul este o comuna ce tine de comuna Izverna (nu si de parohia din Izverna din pacate). Va ramane in schimb biserica noua (BOR=o antrepriza de constructii?)

Revenind la ce are legatura cu muntele din articolul de fata, in Cheile Balutei (foto jos) am identificat trei zone interesante cu potential de escalada in mod special pentru lunile de toamna si chiar iarna, datorita atat expunerii cat si climei submediteraneene.

Sectorul 1: Cred ca se pot amaneja aici doua trasee usoare, daca nu mai multe.

Sectorul 2:

sus: e loc de ceva tare in stanga grotei, dar cred ca prea scurt ca sa merite efortul.

jos: aripa de jos cred ca merita sa fie amenajata cu atat mai mult cu cat mai sunt cativa m si sub grohotis, dar nu au incaput in poza

Sectorul 3: Asta e un bloc de calcar compact dar brazdat de o brana care face incomoda o amenajare mai sus de brana. Cel putin asa cred, ca nu sunt de specialitate, dar il astept pe tata Ghelner in zona, cu atat mai mult cu cat am sa-i arat si peretii din Geant, aia sunt super adevarati…acolo se pot amenaja trasee serioase. Ramane sa scriu un articol mai complet despre potentialul pentru escalada din zona Izvernei. Si atunci o sa pun poze si cu peretii din Geant. Dar mai am ceva date de adunat pana atunci, subiectul de deschis.

Share it now!
 1. pisica
  November 30th, 2009 at 15:01 | #1

  Cat imi doresc sa ma invitati si pe mine la Isverna! ;) Mereu cand citesc ce scrii, Matei, despre locurile alea, ma gandesc ce mult mi-as dori sa ma iei si pe mine data viitoare.

 2. matei
  November 30th, 2009 at 18:42 | #2

  cu prima ocazie te invit. n-am apa curenta in casa…e mai rustica treaba. in rest totul e ok. chiar vrea sa mai organizez o iesire d-asta culturala in care sa ne plimbam cu masina prin podisul Mehedinti sa vedeti niste chestii super.
  o comitem cu prima ocazie…

 3. Andreea
  February 25th, 2010 at 23:08 | #3

  Nu ne uita nici pe noi, ca desi mi-e rusine… nu am fost niciodata acolo@matei

 4. matei
  March 1st, 2010 at 10:17 | #4

  draga Andreea, sunt atatea locuri deosebite in Mehedinti ca nu iti ajunge o viata sa le vezi pe toate. ne vedem sapt. asta :)

 5. Rodica
  March 18th, 2011 at 18:43 | #5

  Buna ziua
  Am descoperit cu interes aceste randuri despre Isverna. Ma intereseaza daca pana la Busesti este sosea buna sa pot urca cu un Matiz. In iunie sper sa fie vreme buna sa duc doua bunici, de peste 80 de ani, dintre care, una, este de-a locului si vrea sa-si revada casa parinteasca si locurile de bastina. Daca puteti sa-mi dati relatii despre drum v-as ramane indatorata.
  Cu mii de multumiri astept un raspuns.
  Rodica

 6. matei
  April 21st, 2011 at 20:23 | #6

  buna Rodica, ultima oara dcand am fost la Busesti a fost o aventura si cu Nissan X-trail, dar cine stie, poate au reparat drumul. toate bune,

 7. NORA
  September 20th, 2011 at 09:30 | #7

  Buna, eu am unchiul din partea tatalui in satul Busesti, cel mai frumos loc din lume. Rodica nu vei putea urca Sodolul spre Busesti cu un Matiz, eventual rogi pe cineva din sat sa coboare cu o caruta sunt 9 Km de urcat, drumul fiind numai din piatra de munte sparta si niste santuri…insa merita tot efortul aaa si app atentie mare la lupi si ursi :)

 8. Eu
  September 20th, 2011 at 09:31 | #8

  Buna, eu am unchiul din partea tatalui in satul Busesti, cel mai frumos loc din lume. Rodica nu vei putea urca Sodolul spre Busesti cu un Matiz, eventual rogi pe cineva din sat sa coboare cu o caruta sunt 9 Km de urcat, drumul fiind numai din piatra de munte sparta si niste santuri…insa merita tot efortul aaa si app atentie mare la lupi si ursi :)

 9. mihaela
  April 7th, 2014 at 22:47 | #9

  Buna….e asfaltat drumul pana in busesti….

 1. No trackbacks yet.