Despre satul Izverna

March 30th, 2010 Leave a comment Go to comments

“Izverna e o asezare cuibarita la poalele Muntilor Mehedinti. Pornind de la Baia de Arama pe drumul ce duce la Severin, zarim de departe amfiteatrul calcaros care domina satul, numit de localnici Groapa lui Iorgovan. Numele vine de la Izvorna sau Iz verno (Izvorul sau poate Apa care vine din dreapta) si e slav, ca mai toate toponimele ca o muzica de pe aici: Malareca, Topolnita, Nadanova, Poiana Madvedului, Codrii Mohilii, Cerna, Belareca…
In vecinatatea ei, Dumitru Tudor, fiu al satului ajuns academician, unul dintre cei mai buni cunoscatori ai istoriei Olteniei, a descoperit urmele unei locuiri dacice. De sute de ani, apa ce iese din stanca astampara setea oamenilor si a vitelor. Pana prin anii ’50, invartea si paletele morilor de apa, pe care apoi izvernenii le-au daramat: cine avea o astfel de moara era considerat chiabur si trimis de comunisti la Canal.

Vechi ritualuri pascale si de inmormantare se tin tot in lunca de la izvorul pesterii. Printre legendele Izvernei este si una „hidrogeologica“, legata de provenienta apei. Ciobanii de aici cred ca raul vine tocmai de dincolo de munte, din Valea Cernei.
Am auzit si eu povestea ratelor care, luate de valtoarea Bobotului, au reaparut nevatamate in Izverna, performanta pe care scafandrii ar trebui sa fie gelosi. Marcarile cu fluoresceina – o substanta cu mare putere de colorare – arata ca o parte din apa, cel putin, vine din ponoarele Poienii Beletina, din vastul taram carstic dominat de Varful lui Stan. Muntii de aici au fost despicati de falii adanci. Odata patrunse in capcana lor, apele pot cobori la sute, chiar mii de metri adancime. In Valea Cernei, coboara atat de mult, incat se incalzesc de la caloriferul magmatic din strafunduri si ies sub forma de izvoare fierbinti la Herculane.”

(Cristian Lascu, Izverna continua)

Share it now!
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.